Lenker og ressurser

Torborg Nedreaas og Nygårdsparken

Juni 2020 var Nedreaas-selskapets Grethe Fatima Syéd gjest i Parkpodden. I tre episoder snakker Ada Freng fra Historietorget med forfatter og litteraturviter Syéd om forfatterskapet til Nedreaas mens de flanerer gjennom Nygårdsparken.

Parkpodden er en del av 950 årsjubileumet i Nygårdsparken og tar for seg historier, steder, mennesker og ikke minst vekster som har preget parken gjennom tidene. Bergensforfatteren vår har som seg hør og bør fått hele tre episoder som du har kan kose deg med.

Hør første episode av Parkpodden om Nedreaas gratis her, nummer to her og den tredje her.

BOBcast #181: Om Torborg Nedreaas – Biblioteksfesten

Under et dykk ned i podkastverdens dype ganger kom vi over en ny BOBcast om vår favorittforfatter. Opptaket er gjort på litterær lunsj i pre-koronial tid med Nedreaas-selskapets egne Torill Wistner og Grethe Fatima Syéd. Mange ønsket mer om salong-vertinnen, oppvekstskildreren og den politisk radikale Nedreaas. I denne samtalen får de det.

Som Kjersti Hatland skriver på BOB sin nettsiden, dreier samtale blant annet innom noen av Nedreaas’ mindre kjente verk, men også om den ensomme, følsomme og trassige Herdis, om de sterke novellene, om abort og kjærlighet i Av måneskinn gror det ingenting, om bergensbeskrivelsene og -sjargongen. God lytting!

Torborg Nedreaas lever videre på lydbokopptak

Av Torborg Nedreaas er det fire bøker som er tilgjengelige som lydbok på NLB sine nettsider. Den første er Av måneskinn gror det ingenting, utgitt første gang i 1947. Videre ligger hele Herdis-trilogien ute, henholdsvis Trylleglasset (1950), Musikk fra en blå brønn (1960) og Ved neste nymåne (1971). Versjonene som er lest på NLB sine nettsider er alle utgaver utgitt på 70-tallet. Til sist finnes også Utvalgte noveller fra 1986.

Stemmene du vil høre som leser to av bøkene er ingen ringere enn Torborg Nedreaas selv! Hun leser Musikk fra en blå brønn og Utvalgte noveller. De tre andre lydfilene er lest inn av Randi Sommer Kløvtvedt.

God lytting!

Hør de fem lydbøkene her.

Hør klipp fra Torborg Nedreaas-seminaret

Litteraturhuset i Bergen produserte podcaster fra to av begivenhetene under Torborg Nedreaas-seminaret 2018. Klikk på ei lenke under for å høre på podcastene eller søk opp lydklippene der du hører podcast.

Nedreaas-seminaret: Jenter fra Bergen (Spotify) (iTunes)
Nedreaas-seminaret: Arven etter Nedreaas (Spotify) (iTunes)

BOBcast #77: Torborg Nedreaas’ 111-årsdag

Sansenær barndomsskildrer, stilsikker novellist, engasjert romanforfatter, uredd radiokåsør, Bergens-beskriver, kommunist og dramatiker: 13. november 2017 var det 111 år siden Torborg Nedreaas ble født.

I bibliotekets kjernesamling finnes Musikk fra en blå brønn fra 1960, den siste av de tre bøkene som beskriver hovedkarakteren Herdis’ liv i en dramatisk periode på tidlig 1900-tall. Under denne samtalen vil både denne boken og andre sider ved Nedreaas’ liv og verk bli diskutert av tre Nedreaas-kjennere.

Irene Iversen er professor emerita i litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo. Hun er i ferd med å skrive den første biografien noensinne om Nedreaas. Anemari Neple og Grethe Fatima Syéd er begge PhD fra Universitetet i Bergen og arbeider med Nedreaas’ forfatterskap i ulike sammenhenger. Denne kvelden markerte også stiftelsen av Torborg Nedreaas-selskapet.

Lenker til NRKs arkiv

Forfatterportrett. Reflekser i et trylleglass
Møte med forfatteren Torborg Nedreaas

 

Av måneskinn gror ingenting
En hage under snøen

 

Skomakeren og hans lest
Stoppestedet