Torborg Nedreaas-selskapet springer ut av et levende engasjement for en stor forfatter, og et ønske om å holde hennes ettermæle i hevd og forhindre at hun blir glemt. Vårt formål er å øke interessen for og kunnskapen om Nedreaas’ forfatterskap, og vi planlegger arrangement, samt halvårlige nyhetsbrev som blir sendt ut elektronisk.
Selskapet ble stiftet på Nedreaas’ 111-årsdag med feiring og litterær samtale. For å lytte til samtalen, gå inn på siden for våre lenker og ressurser.
Følg Torborg Nedreaas på Facebook for å oppdateres fortløpende om siste nytt, og meld deg på Torborg Nedreaas-selskapet sitt nyhetsbrev.
Torborg Nedreaas-selskapets arbeidsgruppe består av:
Grethe Fatima Syéd (f. 1968), frilans litteraturviter. Har gitt ut boken Olav Duun. Kunsten, døden og kjærlighetens dikter (2015). Torborg Nedreaas har surret i bakhodet mitt siden «Kruttrøyk» og «Kall meg Linemor» på videregående. Jeg leste Herdis-bøkene i voksen alder, men ble for alvor filleristet, sønderslagen og månebedotten først etter Av måneskinn gror det ingenting rundt 2010. Jeg har undervist i Nedreaas på UiB, gitt ut artikkelen «Reflektert realisme. Torborg Nedreaas’ Av måneskinn gror det ingenting og Tomas Espedals selvfiksjon» (Edda 1/2016) og boken En sommer med Nedreaas (2019).
Ragnhild Hagen Ystad (f. 1972), norsklektor i videregående skole i Bergen. Jeg har lest den samme Torborg Nedreaas-novellen, Kruttrøyk, med elever hvert eneste år så lenge jeg har vært lærer, og den har alltid fenget i klasserommet. Men først i senere tid har jeg fått øynene opp for mangfoldet og kvaliteten i hele dette forfatterskapet: fra romanen om det besettende og umulige kjærlighetsforholdet i Av måneskinn gror det ingenting via barndomsskildringene i trilogien om Herdis til de mange novellene som alltid viser mennesket i en utsatt posisjon, alltid med forståelse og innsikt. Og alltid handler det om gråsonene i menneskelivet, der det ikke fins fasitsvar, der vi alle egentlig lever. Torborg Nedreaas’ forfatterskap tilhører de som kan reise de virkelig store spørsmålene og skape fruktbar debatt i klasserommene.
Lars Helge Nilsen (f. 1954), cand.philol. i nordisk fra Universitetet i Bergen. Skulle egentlig vært lektor i norsk og historie i den videregående skolen, men endte opp med å bli værende ved UiBs administrasjon i 35 år. Er nå en glad pensjonist med interesse for Bergenslitteraturen generelt og Torborg Nedreaas spesielt. Har også vært bokanmelder i Bergens Tidende fra 1985 til 2015.
Franciska Hamre Aabrek (f. 1917) norsk- og fransklektor ved Bergen katedralskole. En gang i tenårene leste jeg meg inn i universet til Herdis. Jeg husker fortsatt godt hvordan jeg kjente meg igjen i dette enebarnets betraktninger av livet rundt henne. Siden har navnet Torborg Nedreaas for meg vært fylt med alle de sanseinntrykkene hun så vakkert reelt skriver frem. Nettopp det at hun favner det spesielle i enkeltindividet og skriver det inn i et vesentlig komplisert samfunn, gjør lesningen både aktuell og engasjerende – også for dagens tenåringer. I mitt klasserom leser vi både novellene og romanene. Torborg Nedreaas gir oss anledning til å dvele ved egne sanser og diskutere de store temaene.
Ina Solheim Hogan (f.1996) lektor i norsk ved Slåtthaug videregående skole. Ble først introdusert for Torborg Nedreaas ved litteraturstudiene på NTNU, der Av måneskinn gror det ingenting ble introdusert som studiets viktigste bok. For min del er det oppbygningen av hennes litterære verk og måten hun strukturerer de på som er det mest spennende, og dette resulterte i 2022 i min masteroppgave Nedreaas’ mesterplott: En lesning av Av måneskinn gror det ingenting og Ved neste nymåne i lys av Peter Brooks.