Nedreaasstipendet 2021

UTDELING AV NEDREAASSTIPENDET 2021

Høsten 2020 lyste Torborg Nedreaas-selskapet ut det aller første Nedreaas-stipendet, til støtte for «forfattere, kritikere, journalister, studenter, lærere, kunstnere og andre som ønsker å fordype seg i Nedreaas’ forfatterskap eller produsere noe som er i hennes ånd».

Da fristen gikk ut 15. februar, hadde det kommet inn mange og gode søknader, fra svært ulikt hold: skjønnlitterære forfattere, sakprosaforfattere, film- og billedkunstnere og folk fra universitetssektoren og teater-verden. Noen ville skrive essay, andre roman eller biografi, noen ville oversette og andre igjen lage forestillinger av ulikt slag. Det er tydelig at det spirer og gror! Vi i styret skjønte at det å dele ut stipendet ikke bare kom til å bli en fryd, men også være blandet opp med et snev av vemod: Vi måtte jo skuffe ganske mange. Vi ønsker å takke alle søkere og våre snart 600 medlemmer som viser både oss og andre at interessen for Nedreaas er levende og at arbeidet vi gjør er bryet verdt.

Da vi samlet oss for å kåre en vinner, ble det dessuten ganske tidlig åpenbart at det klarte vi ikke. Flere av søknadene var gode nok til å fortjene den støtten som 30.000 kroner og et klapp på skulderen kan være. To av dem var så sterke, og dessuten så ulike, at vi endte med å bestemme oss for å tildele stipend til dem begge.

I dag, fredag 19. mars, etter et år med stagnasjon og nedgang på altfor mange fronter, er det derfor med stor stolthet og glede at vi deler ut Torborg Nedreaas-stipendet for 2021 til Kjersti Elvik og Adelheid Eshitok Seyfarth Gulbrandsen. Gratulerer så mye. Videre vil vi kort presentere de to vinnerne og hva deres prosjekt er.

Kjersti Elvik:

Kjersti Elvik vil bruke støttebeløpet til forarbeid til en musikal om Herdis Hauge, den undrende, tenksomme, begavede og trassige småpiken som er en hovedperson i Nedreaas’ forfatterskap. Herdis-figuren er basert på Torborg Nedreaas’ egen oppvekst, og har underholdt generasjoner av lesere ikke bare i lille Bergen og lille Norge. Kjersti selv er utdannet ved Statens Teaterhøgskole og har vid erfaring som skuespiller både ved mange av landets fremste scener og fra TV, film og radio. Hun er i disse dager i ferd med å starte innspillingen av alle de tre Herdis-bøkene for lydbok. Med seg på laget i musikal-prosjektet har hun ingen ringere enn komponist Julian Berntzen, som også har gjort seg sterkt bemerket i nyere norsk scenekunst.

Adelheid Eshitok Seyfarth Gulbrandsen:

Den andre stipendmottakeren, Adelheid Eshitok Seyfarth Gulbrandsen, har gitt ut flere prisbelønnede romaner med et sosialt perspektiv, blant annet om det hun beskriver som «den helt ‘ordinære’ kvinnen», bygdekjerringa Maren-Anna. Hun har imidlertid også en høyst ekstraordinær erfaringsbakgrunn og vil skrive videre på «Mor hus», en tematikk knyttet til kjønn og etnisitet, som springer ut av morens opplevelse av hvordan det var å få barn med en svart mann på et kritthvitt norsk 1960-tall. Hun skal skrive om det vonde presset Abort-kommisjonen la på moren da de fikk vite om barnets hudfarge og om morens tvil som dermed snudde til beslutning, i tråd med Nedreaas’ abortsyn – rett til også å få barn. «Samtidig som hun marsjerte for kvinners retten til fri abort, bar hun fram barnet hun var tilbudt å fjerne». Adelheid er også kjent som skribent bl.a. i Klassekampen og LO-aktuelt.

Torborg Nedreaas-selskapet ble stiftet på Nedreaas’ 111-årsdag 13/11-2017. Nedreaas-stipendet er på 30.000 kroner og et diplom. Det er gjort mulig på grunn av sjenerøs støtte fra Sparebanken Vest, Westfal-Larsens almennyttige fond og ikke minst Nedreaas’ arvinger i Norge, som har donert alle inntekter de har hatt fra forfatterskapet til selskapet og arbeidet vi gjør med å fremme Nedreaas’ forfatterskap. Begge årets stipendmottakere oppfyller til fulle våre ønsker om kvalifiserte søkere, og vi er sikre på at Nedreaas selv hadde vært henrykt over å se så mye talent og arbeidsvilje satt inn mot å føre hennes arv videre.