NYHETSBREV 2/18

Dette er det tredje nyhetsbrevet fra Torborg Nedreaas-selskapet.
Aktiviteten i selskapet er upåklagelig, og siden sist har vi, ikke  minst, arrangert et tredagers seminar om forfatteren på Litteraturhuset i Bergen. Dette var så vellykket at vi allerede er i gang med å planlegge et oppfølgingsseminar. Det vil holdes i Volda i 2019.

Ellers har aktiviteten vært så stor, at vi har sett det nødvendig å supplere styringsgruppen med to personer: litteraturviter og -formidler Lisa Dalby (f. 1989) og sosialarbeider og ivrig leser Inger Valle (f. 1949).

En stor nyhet er at Litteraturhuset i Bergen har kalt opp et eget rom etter Nedreaas. Det er vi svært fornøyde med. Med tanke på at vi arbeider for å bevare minnet om og interessen for forfatteren, er det god hjelp å hente i slike mer permanente markeringer.

En av våre mest krevende saker er det vi visstnok noe feilaktig, har kalt «statuesaken». Vi ønsker at det skal settes opp et  minnesmerke over Nedreaas et sted i Bergen. Vi må gjennom en omstendelig prosess, med mange involverte, før dette ønsket kan bli realitet. Hva slags minnesmerke, hvor skal det plasseres og hvem som kan hjelpe oss videre i prosessen, er bare noen av spørsmålene som vi må finne svar på. Målet er uansett ikke endret, og minnesmerke skal det bli. Antallet medlemmer i selskapet øker stadig. Ved siste opptelling var det over 150. Som medlem hjelper du oss i styret ved å vise at det er engasjement rundt Nedreaas!
Til gjengjeld får du to nyhetsbrev i året og informasjon om  Nedreaas-begivenheter. Inviter gjerne venner til å bli medlem ved at de sender en e-post til:  torborgnedreaas@gmail.com eller fyller navn og e-postadresse her:

MIN NEDREAAS: TOVE NILSEN

Jeg var ung litteraturstudent tidlig på 70-tallet. En dag, på vei fra Blindern til sentrum, passerte jeg en bokhandel med tilbudshylle. Blikket falt på et nokså kjedelig omslag. Av måneskinn gror det ingenting av Torborg Nedreaas. Jeg kjente hverken tittel eller navn, men har sjelden blitt så overrasket og rystet. Fra første setning, «Jeg går og leter etter et menneske», gikk boka rett inn i mitt eget følelses- og tankeliv, rett inn i hva jeg gikk og fryktet, de fysiske konsekvensene av en kjærlighetshistorie. Jeg husker at jeg skrev et takkebrev, men ikke våget å sende det, av frykt for å være påtrengende.

Et par år senere, etter at jeg hadde debutert med en roman med abort-tema, fikk jeg forespørsel fra fakultetet jeg hadde studert ved: Om jeg kunne tenke meg å intervjue Torborg Nedreaas for årets nye litteraturstudenter. Jeg våget egentlig ikke, men takket ja, selvfølgelig gjorde jeg det. På forhånd leste jeg alt hun hadde skrevet, jeg levde med ordene hennes, jeg noterte som om det gjaldt en hovedfagsoppgave. Og så opprant dagen, 21/11-1976. Blindern-intervjuet skulle foregå senere, men først måtte jeg møte henne så vi kunne forberede oss. Jeg tok Nesoddbåten og lette opp den gamle tømmervillaen på Blylaget. Jeg var med hensikt altfor tidlig ute, i over en time gikk jeg og mumlet spørsmålene jeg skulle stille. Nedreaas var 70 år, hun var berømt, men også kjent for å kunne bli skarp hvis hun fikk spørsmål eller kommentarer hun ikke likte. Jeg var 24 år og hadde én bok bak meg. Er det rart jeg var nervøs?

Da jeg endelig våget å banke på, hadde jeg mest lyst til å stikke av. Døra ble åpnet og der sto Torborg Nedreaas og smilte med  plirende øyne. Oppunder takbjelkene lå to siameserkatter og plirte på samme måte. Vi drakk te og spiste Bergens-kringle, helt til Nedreaas bestemte at vi ikke kunne kaste bort ettermiddagen med te, vi måtte drikke rødvin. Akkurat dette husker jeg som bilder fra en film: Nedreaas i stripet strikkejakke, likevel divaaktig med sigarettmunnstykke og vinglass. Det markerte ansiktet, den hese stemmen, den engasjerte måten å fortelle på. Røyken som ringlet
seg oppunder taket, kattene som innimellom tok et bravurnummer og hoppet fra takbjelkene og ned på langbordet, før de klatret opp igjen.

Jeg var redd for å ta for mye av tiden hennes, men hver gang jeg gjorde antydning til å takke for meg, ble jeg forsikret om at hun hadde god tid. Hun likte å ha en tilhører, det var det ingen tvil om. Hun fortalte fra barndommen, og snakket om skrivevansker,  skriveglede, kommunisme og kvinnekamp. Og hun – som ble kalt Nordens svale – snakket ikke minst om å være kjent, men alene i et miljø dominert av menn som helst ikke ville ha konkurranse av en kvinne.

Da jeg endelig takket for meg og vi sto ute i gangen hennes, tok hun meg rundt håndleddet og sa: – Det er alltid noen som vil prøve å dukke deg, men ikke la dem gjøre det. Vær hard og skriv videre.
Bedre råd kunne hun ikke ha gitt.

Tove Nilsen

TORBORG NEDREAAS-SEMINARET 2018

27.09._Panel-1
Nærmest under overoppsyn av Torborg Nedreaas selv, innledet Irene Iversen, Gunnar Staalesen og Anemari Neple, med ordstyrer Per Buvik, de neste seminardagene dedikert til Nedreaas på Litteraturhuset i Bergen

Seminaret gikk av stabelen 27.-29. september på Litteraturhuset i Bergen, og samlet både litteraturforskere med interesse for  Nedreaas’ forfatterskap, og «vanlige» yngre og eldre lesere. Lisa Dalby blogget fortløpende, hennes blogginnlegg kan leses her

VISSTE DU AT …

Torborg Nedreaas har suksess utenlands? Etter sporadiske oversettelser til de store europeiske språkene, har Nedreaas’ bøker etter årtusenskiftet hatt et solid oppsving særlig på spansk, der Av måneskinn gror det ingenting kom ut i 2015. Dette har resultert i en god del oppmerksomhet fra kritikere og andre. Det har til og med blitt lest fra Nada crece a la luz de luna, som er den spanske tittelen, på Radio Nacional de España, og av 80 oppslag med emneknaggen #torborgnedreaas på Instagram, er ca. halvparten på spansk. Nedreaas’ spanske oversetter, Mariano Gonzalez Campo, er bosatt i Bergen, og opplyser at også Musikk fra en blå brønn er i ferd med å få spansk språkdrakt.

STØTT SELSKAPET

Vi selger vårt stilige Nedreaas-tøynett og den nyeste pocketutgaven av Av måneskinn gror det ingenting (2017)!
100 kroner for bok eller nett, 150 hvis du kjøper begge. Porto kommer i tillegg, men hvis du bor i Bergen kan vi avtale overlevering. Send bestilling til
nettbutikk.torborgnedreaas@gmail.com
Du kan også støtte oss via Norsk tipping. Gi beskjed til din kommisjonær eller registrer Torborg Nedreaasselskapet som din grasrotmottaker på nett.

Det er også mulig å donere penger til selskapet via
Vipps (Torborg Nedreaas-selskapet, #530035).

Torborg Nedreaas-selskapets logo er laget av Katarzyna Roman,
katarzynarmn@gmail.com

 

Bestill bok og/eller nett

Her kan du bestille Av måneskinn gror ingenting for kr 100.- og det lekre handlenettet for kr 100.- eller begge deler for kr 150.-, porto kommer i tillegg. Bor du i Bergen kan vi avtale henting.

 

Du vil få en e-post med betalingsinfo når vi har mottatt bestillingen

Bestill her

 

Torborg Nedreaas-seminaret 2018

PROGRAM

Torsdag 27. September 2018

19.00–20.00 Litteraturhuset i Bergen, Auditoriet

Jenter fra Bergen

FOTO: STORLØKKEN, AAGE / SCANPIX

Om man på død og liv skal sette Nedreaas i bås, er mulighetene uendelige: Hun var arbeiderforfatter, politisk forfatter, kvinnelig forfatter og ikke minst Bergensforfatter. I denne samtalen spør vi hva det i litterær sammenheng vil si å være en jente fra Bergen. Hvordan skriver de, og hva skriver de om? I panelet sitter Gunnar StaalesenIrene Iversen og Anemari Neple, mens Per Buvik styrer ordet. 

90/60,– (stud.)  Kjøp billett her

Fredag 28. september

10.15–17.00 Litteraturhuset i Bergen, Alver

Seminar

Samtaler og foredrag med Frode Lerum BoassonTorill SteinfeldKari JegerstedtChristine HammIngri Løkholm Ramberg mfl.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Bergensforfatteren Torborg Nedreaas er kanskje mest kjent for romanen Av måneskinn gror det ingentingog de prisbelønte bøkene om Herdis (TrylleglassetMusikk fra en blå brønn og Ved neste nymåne), ved siden av sin store produksjon av noveller og radiokåserier. Forfatterskapet kjennetegnes ved politisk engasjement og omsorg for de svake, men har også en poetisk nerve som kan være både humoristisk og sår.

Nedreaas’ bøker har hatt stor betydning for norsk litteratur, og de fortjener flere lesere. Målet for dette seminaret er derfor å skape fornyet oppmerksomhet og engasjement for forfatterskapet.

Program

10.15–11.15: Frode Lerum Boasson, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
«Menneskene må snart til å være våkne nå». Kunst, revolusjon og vitalisme i «Av måneskinn gror det ingenting».

11.30–13.00: Panel

Torill Steinfeld, Universitetet i Oslo: «Ved en grense». Torborg Nedreaas og den antisemittiske bølgen (1959–60).
Kari Jegerstedt og Sofie Marhaug, Universitetet i Bergen: «De varme hendene» – Nedreaas’ miskjente kommunistiske roman?
Randi BrendenTorborg Nedreaas’ krigsnoveller.

13.00–14.00: Lunsj

14.15–15.15: Christine Hamm, Universitetet i Bergen
Kvinner, krig og kjærlighet. Torborg Nedreaas’ novellesamling «Bak skapet står øksen» (1945) i lys av film noir.

15.30–17.00: Panel

Torill Steinfeld, Universitetet i Oslo: «Det var faktisk nokså trist med den nesen». Om jødisk identitet og assimilasjon i Torborg Nedreaas’ «Musikk fra en blå brønn» og «Ved neste nymåne».
Anemari Neple, Høgskulen i Volda: Musikken i «Musikk fra en blå brønn».
Ingri Løkholm Ramberg, Universitetet i Tromsø: Feillesingens foregripelser i to tekster av Torborg Nedreaas og Amalie Skram.

Gratis

Fredag 28. september

19.00–20.00 Litteraturhuset i Bergen, Auditoriet

Arven etter Nedreaas

I løpet av sin levetid rakk Torborg Nedreaas å bli en mye lest og høyt aktet forfatter. Men hvor er hennes arvtakere? Hvilke spor har hun satt i kulturen generelt, og i litteraturen spesielt? Og finnes det en Nedreaas av i dag? Stipendiat Ingri Løkholm Ramberg, litteraturviter Frode Lerum Boasson og forfatter Grethe F. Syéd møtes til samtale. Samtaleleder er Kari Jegerstedt.

90/60,– (stud.) Kjøp billett

Lørdag29. september

10.15–14.15 Litteraturhuset i Bergen, Fosse-stova

Seminar

Samtaler og foredrag med Per Arne Michelsen, Tiril Broch Aakre, Kari Gaarder Losnedahl og Irene Iversen.

Bergensforfatteren Torborg Nedreaas er kanskje mest kjent for romanen Av måneskinn gror det ingenting og de prisbelønte bøkene om Herdis (TrylleglassetMusikk fra en blå brønn og Ved neste nymåne), ved siden av sin store produksjon av noveller og radiokåserier. Forfatterskapet kjennetegnes ved politisk engasjement og omsorg for de svake, men har også en poetisk nerve som kan være både humoristisk og sår.

Nedreaas’ bøker har hatt stor betydning for norsk litteratur, og de fortjener flere lesere. Målet for dette seminaret er derfor å skape fornyet oppmerksomhet og engasjement for forfatterskapet.

10.15–11.45: Panel

Kari Gaarder Losnedahl, Universitetet i Bergen: Dramatikeren Torborg Nedreaas
Per Arne Michelsen, Høgskolen på Vestlandet: Fram fra glemselen eller ut i offentligheten? Om «Boomerang» – et ukjent Nedreaas-manus
Tiril Broch AakreOm novellene

12.00-13.00: Irene Iversen, Universitetet i Oslo: Den politiske Nedreaas

13.15-14.00: Veien videre

14.15: Lunsj

Torborg Nedreaas-seminaret er et samarbeidsprosjekt mellom Nedreaas-selskapet, Litteraturhuset, Universitetet i Bergen og Høgskulen i Volda.

Seminaret er gratis og åpent for alle.

Call for papers (fristen er gått ut)

Torborg Nedreaas (1906-1987) er en av 1900-tallets fremste norske forfattere, men har lenge hatt en begrenset akademisk resepsjon. Med Torborg Nedreaas-seminaret 2018 ønsker vi å endre på dette. Målet for seminaret er å skape fornyet oppmerksomhet rundt forfatterskapet, både i og utenfor akademia.

Inviterte key-note forelesere:
Irene Iversen, professor emerita, Universitetet i Oslo
Frode Lerum Boasson, førsteamanuensis, NTNU
Christine Hamm, professor, Universitetet i Bergen

Vi ønsker oss et bredt spekter av innlegg fra både ynge og mer etablerte forskere, og inviterer alle interesserte til å melde inn forslag til papers.

Aktuelle tema kan være:
  • Nedreaas i et litteraturhistorisk perspektiv
  • Den feministiske Nedreaas
  • Den politiske Nedreaas
  • Nedreaas som oversetter
  • Torborg Nedreaas og Amalie Skram
  • Lesninger av ett eller flere Nedreaas-verk
  • Didaktiske perspektiver: Nedreaas i skolen

Seminaret har plass til 20 deltakere med innlegg. Deltakere som ikke har fast tilknytning til en akademisk institusjon kan få dekket utgiftene til reise og opphold etter begrunnet søknad.

I forbindelse med seminaret vil det bli avholdt to kveldsarrangementer på Litteraturhuset i Bergen, som retter seg mot et allment litteraturinteressert publikum. Her vil både historiske og dagsaktuelle perspektiver på Nedreaas’ forfatterskap bli belyst.

I etterkant av seminaret planlegger vi å gi ut en fagfellevurdert antologi basert på seminarinnleggene.

Hjertelig velkommen!

Kari Jegerstedt, Per Arne Michelsen og Anemari Neple

Arrangører: Litteraturhuset i Bergen, samarbeid med Universitet i Bergen og Høgskulen i Volda
Kari Jegerstedt (kari.jegerstedt@uib.no)
Per Arne Michelsen (Per.Arne.Michelsen@hvl.no)
Anemari Neple (anemari.neple@hivolda.no)

NYHETSBREV 1/18

Her kommer det andre nyhetsbrevet fra Torborg Nedreaas-selskapet. Det første ble sendt ut rett før selskapets stiftelsesmøte 13.11.2017, som ville ha vært Nedreaas’ 111-årsdag. Vi var i forkant spente på hvordan oppmøtet ville bli, men det var ingen grunn til bekymring. Det kom nærmere 200 deltakere, og lokalet på Bergen offentlige bibliotek var smekkfullt. Publikum fikk oppleve både opplesning, paneldebatt og musikalske innslag.

Arbeidet i selskapet går framover. Vi får stadig flere medlemmer, vi jobber videre med å få en statue av Nedreaas på en passende plass i Bergen, og 27.-29. september blir det Nedreaas-konferanse på Litteraturhuset i Bergen, med en faglig del og med flere kveldsarrangement.

Dessuten har vi fått nettside – torborgnedreaas.no – og vi har blitt registrert som grasrotmottaker hos Norsk tipping. Velger du Torborg Nedreaas-selskapet som grasrotmottaker, vil 7 prosent av det du spiller komme oss til gode.

Til sist har vi gleden av å informere om at vi har et antall eksemplar til salgs av Av måneskinn gror det ingenting, i paperbackutgaven fra 2017. Disse kan vi tilby for kr. 95 + porto (evt. uten, hvis du kan hente i Bergen). Hvis du er interessert, send en epost til torborgnedreaas@gmail.com.

MIN NEDREAAS: STIG HOLMÅS

«Min Nedreaas» er en fast spalte i nyhetsbrevet, der inviterte gjester skriver om sitt forhold til Torborg Nedreaas og hennes forfatterskap. Gjest i dette nyhetsbrevet er Stig Holmås:

Min eldste datter heter Herdis. Lenge før hun ble født, ja, faktisk før hun ble laget, var navnet klart. «Får vi noen gang en datter, skal hun hete Herdis.» Sånn tenkte to Nedreaas-fans som hver på sin kant storøyd hadde lest seg gjennom Trylleglasset, Musikk fra en blå brønn og Ved neste nymåne.

Og vi hadde møtt forfatteren også, hver sin gang, hver sitt korte møte. Mitt var en kveld på Club 7 senhøsten 1980. Diktere fra hele landet var samlet for å lese opp, to dager til ende, tror jeg. Det var smekkfullt. Røyken lå tett i det halvmørke lokalet, det dampet fra rødmixer, eventyrblandinger, coolyer, ti teddyer uten filter – og fra et langt, elegant munnstykke ved et bord innerst i lokalet. Var det ikke? Jo visst faen, det måtte være …? Torstein Bugge Høverstad var konferansier. Jeg tok tak i ham i pausen. «Torstein, er det ikke Torborg Nedreaas som sitter der inne?» Jo, det var det. «Kjenner du henne?» Det gjorde han. «Kan du ikke presentere meg?» Det gjorde han også. «Her er en ung forfatter som gjerne vil treffe deg. Stig Holmås fra Bergen.» Da utbrøt Torborg Nedreaas med sin dannete, nærmest sofistikerte gin & tonic-stemme: «Nei, men er det Stig Holmås. Ja, deg har jeg lest med glede.»

Å, jubel i mitt hjerte! Torborg Nedreaas, selveste dronningen i norsk litteratur, hadde lest mine famlende skriverier. Og hun hadde gjort det med glede! Å, engler og basuner! Jeg fikk plass ved bordet, det satt andre der fra før, jeg husker ikke hvem, jeg husker bare Torborg Nedreaas, og at vi drakk vin og røykte og snakket og lo i time etter time. Og i min skulderveske hadde jeg en bunke dikt (som jeg skulle ta med til en redaksjon neste dag), og blant dem var det til alt overmål ett til Torborg Nedreaas selv, og det hadde tittelen «Musikk fra en blå bil». Jeg mener jeg leste det for henne, og at hun smilte og takket og ga meg en klem, men jeg er neimen ikke sikker.

Stig Holmås

NEDREAAS-KALENDEREN HØSTEN 2018

Torborg Nedreaas-dagene 2018
27.-29. september inviterer vi til Torborg Nedreaas-dagene. Arrangementet er et samarbeid mellom Litteraturhuset i Bergen, Universitetet i Bergen og Høgskulen i Volda, og det blir både seminar, kveldsarrangementer og annet. Vi håper å se så mange som mulig på Litteraturhuset i disse dagene, både som deltakere og tilhørere. Her er informasjon fra Litteraturhusets program:

Torborg Nedreaas-seminaret 2018
Torborg Nedreaas (1906-1987) er kanskje mest kjent for romanen Av måneskinn gror det ingenting og de prisbelønte bøkene om Herdis (Trylleglasset, Musikk fra en blå brønn og Ved neste nymåne), ved siden av sin store produksjon av noveller og radiokåserier. Forfatterskapet kjennetegnes ved politisk engasjement og omsorg for de svake, men har også en poetisk nerve som kan være både humoristisk og sår. Nedreaas’ bøker har hatt stor betydning for norsk litteratur, og de fortjener flere lesere. Målet for dette seminaret er derfor å skape fornyet oppmerksomhet og engasjement for forfatterskapet. Inviterte forelesere er Irene Iversen (UiO), Frode Lerum Boasson (NTNU) og Christine Hamm (UiB). Seminaret er gratis og åpent for alle. Informasjon og Call for papers her: https://www.uib.no/skok/117676/torborgnedreaas-seminaret-2018

Kveldsarrangementer

Arven etter Nedreaas
I løpet av sin levetid rakk Torborg Nedreaas å bli en mye lest og høyt aktet forfatter. Men hvor er hennes arvtakere? Hvilke spor har hun satt i kulturen generelt, og i litteraturen spesielt? Finnes det en Nedreaas av i dag? Frode Lerum Boasson, Synnøve Lindtner og Grethe Fatima Syéd møtes til diskusjon. Samtaleleder er Kari Jegerstedt.

Jenter fra Bergen
Om man på død og liv skal sette Nedreaas i bås, er mulighetene mange: Hun var arbeiderforfatter, politisk forfatter, kvinnelig forfatter og ikke minst bergensforfatter. I denne samtalen spør vi hva det i litterær sammenheng vil si å være en jente fra Bergen. Hvordan skriver de, og hva skriver de om? I panelet sitter Gunnar Staalesen, Irene Iversen og Anemari Neple. Per Buvik styrer ordet.

RAPPORT FRA STATUEKOMITÉEN

Prosjektet «Torborg Nedreaas på sokkel» er i full gang. Vi er i kontakt med både kommunale og private aktører, har fått mange gode råd og møtt mye entusiasme på veien. I første rekke jobber vi med å finne en egnet plassering; flere steder på og i nærheten av Møhlenpris er aktuelle. Dernest må finansieringen på plass, før vi kan samarbeide med aktuelle kunstnere om den rette form og uttrykk. Vi har stor tro på at dette skal lykkes. Timingen er perfekt. Mange har sett seg lei på at gatebildet i Bergen domineres av menn, og det mobiliseres også politisk for å endre på dette. Se for eksempel oppslag i Bergens Tidende 19/6-18:

https://www.bt.no/nyheter/innenriks/i/6n74Wr/Bergens-nye-gater-far-kvinnenavn.

VISSTE DU AT…

Torborg Nedreaas har oversatt Tove Ditlevsens Vilhelms værelse? Ditlevsen har vært i vinden i det siste; 14/12-2017 ble hundreårsdagen for hennes fødsel markert og her hjemme har bl.a. Vigdis Hjorth skrevet og snakket engasjert om forfatterskapet. Selv om den danske forfatteren nok brente lyset sitt med høyere temperatur – hun ble bl.a. narkoman og endte livet i selvmord – viser hun tydelige berøringspunkt med Nedreaas. Vilhelms værelse kom på dansk i 1975. Nedreaas’ oversettelse er fra 1976, og er trykket opp igjen flere ganger, sist i 2018. Det er ikke helt vanlig at såpass tilårskomne oversettelser blir gjenbrukt. Vi tror det betyr at den er spesielt god.

NY SPALTE: FRA MEDLEMSARKIVET

Jeg traff Torborg Nedreaas. Det var vel på slutten av 1970-tallet da en studievenninne og jeg selv var blitt så fascinert av bøkene hennes at vi ringte og spurte om vi kunne komme på besøk til Nesodden der hun og Aksel Bull Njå bodde. Vi fortalte at vi hadde lagt opp flere tekster av Nedreaas til selvvalgt pensum til grunnfag i nordisk, og at vi hadde utformet noen spørsmål til henne om bøkene vi hadde lest. Det var helt i orden at vi kom på besøk, og det hele endte med at vi tilbrakte åtte timer i hyggelig lag med Torborg og Aksel, som invitert oss både til lunsj og middag. Dette var en stor og skjellsettende begivenhet for oss den gang i våre relativt unge og ubeskrevne liv – og sånn kjennes det fremdeles, nærmere 40 år senere.

Eva-Marie-Syversen, Høgskolen i Innlandet

Torborg Nedreaas-selskapets logo er laget av Katarzyna Roman, katarzynarmn@gmail.com

1 scholarship within the level of $1,250 is awarded every year.

If you simply follow these basic actions, it is possible to really make sure that you are going to in a extremely brief while, understand how to create an excellent article. So, these steps are enough to explain to you how to write a great essay. Here’s a step by step process to assist you compose a productive composition. 1 purpose this works is the 1st topic word uses appropriate following the thesis within the essay, as typical, therefore we are able to readily understand the connection. Fortsett å lese «1 scholarship within the level of $1,250 is awarded every year.»

Nyhetsbrev 1/2017

Ill.: Katarzyna Roman

Torborg Nedreaas (1906-1987) er en av 1900-tallets fremste norske forfattere, kjent for sitt samfunnsengasjement og sin sikre stil. Hun debuterte med novellesamlingen Bak skapet står øksen i 1945. To år etter kom den første romanen, Av måneskinn gror det ingenting, som også ble hennes gjennombrudd. Siden fulgte blant annet den prisbelønte Herdis-trilogien: Trylleglasset (1950), Musikk fra en blå brønn (1960) og Ved neste nymåne (1971). Nedreaas var viljesterk og uredd hele sitt liv. Trass i at hun aldri ga opp sine kontroversielle meninger og sin kommunisme – så seint som i 1975 ble et radiokåseri om NATO stanset av NRK – holdt hun på en livsstil der siameserkatter, sjampanje og østers var selvsagte ingredienser. Mange kjenner også Nedreaas gjennom NRKs dramatiseringer av hennes verk, ikke minst Fjernsynsteatrets Av måneskinn gror det ingenting fra 1987.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Torborg Nedreaas-selskapet springer ut av et levende engasjement for en stor forfatter, og et ønske om å holde hennes ettermæle i hevd og forhindre at hun blir glemt. Vårt formål er å øke interessen for og kunnskapen om Nedreaas’ forfatterskap, og vi planlegger arrangement, samt halvårlige nyhetsbrev som blir sendt ut elektronisk. Det koster ingenting å være medlem i Torborg Nedreaas-selskapet, og interesserte kan sende en e-post til
torborgnedreaas@gmail.com

eller fylle inn navn og e-postadresse her

Selskapet blir formelt stiftet på Nedreaas’ 111-årsdag 13/11-2017. Da møtes Irene Iversen, Grethe Fatima Syéd og Anemari Neple for å snakke om Nedreaas og hennes forfatterskap. Arrangementet finner sted i bibliotekets kafé, Amalies hage kl. 19.00. Det er gratis
og åpent for alle. Og etterpå blir det fest!

 

MIN NEDREAAS: CECILIE LØVEID

Foto: Helge Skodvin

Et fast innslag i nyhetsbrevet vil være spalten «Min Nedreaas», hvor inviterte gjester skriver om sittforhold til Nedreaas og hennes forfatterskap. Gjest i
dette nyhetsbrevet er Cecilie Løveid, som i høst eraktuell med diktsamlingen Vandreutstillinger:

Kan noen hete Torborg?
Det er noe som kalles generasjoner. Noen er eldre enn noen, noen yngre, og noen er utdødd. Hvis alle skulle stå på samme bekkalokk, ville det bli trangt. Hvis du var født for eksempel på 1950-tallet, kunne du ikke unngå å vite at noen kan hete Torborg, for noen leste bøkene hennes, bibliotekaren anbefalte bøkene hennes, mormoren din hadde henne på nattbordet. Stemmen hennes kom ut av radioen, som stemmene til andre forfattere, en het Tarjei. En annen bare Johan.

Og så var det plutselig slik at en streng dirret, jeg tror det heter at en streng dirret, selv om vi har mange strenger inne i magen, er det en som plutselig dirrer. Du er veldig ung og Torborg, nå har vi vent oss til at kvinnen bak det maskuline barske makt- og brynjesterke navnet skriver favorittnovellene dine. Kanskje skriver om deg, kanskje.

En vakker dag skal jeg si noe mer om dette. Men nå vil jeg bare nøye meg med å fortelle at jeg fikk møte Torborg. Jeg fikk møte Torborg på Wesselstuen, og mannen hennes, og de var begge veldig små og puslete. Torborg var tynn og i en nett drakt, røykte hele tiden og hjemme hadde hun tre siamesere. Jeg hadde skrevet litt jeg og, så jeg ville bare vite når det korrekte tidspunktet for å kalle seg forfatter inntraff. Senere ble det besøk på Blylaget. Som for Skjønnheten å komme inn i  blioteket hos Udyret: Belle kommer inn i et bibliotek, og her skal kjærligheten skyte fart, når udyret gir Belle hele biblioteket til odel og eie (Disneys versjon). Hos Torborg var det torneroser på
veggen utenfor, bøker inni, og katter under sofaen. Alle bøkene var skrevet av Torborg. De var bare oversatt til alle verdens språk. Kyrilliske rygger side om side med japanske og kinesiske. Hver time kom nyheter, og de to gamle stivnet og styrtet til radioen og skrudde opp lyden.

Hvem var denne damen som bare var redd for to ting: det persiske teppet sitt og for å dø. Jeg kom i 70-årsdagen til Torborg med et kamskjell med en ufullstendig perle, fisket opp før perlen hadde fått frigjort seg, og hun satte det på  gavebordet.

Cecilie Løveid

Nedreaas-kalenderen høsten 2017

Torsdag 9. november kl. 14.00:
Høytidelig avduking av plakett til minne om  Nedreaas utenfor et av hennes barndomshjem på Møhlenpris i Bergen: Konsul Børs gate 21. Plaketten er satt opp av Torborg Nedreaasselskapet i anledning hennes 111-årsdag.

Mandag 13. november kl. 19.00:
Litterær samtale, stiftelsesmøte og fest for Torborg Nedreaas-selskapet
på Bergen offentlige bibliotek. Torborg Nedreaas-selskapet arbeider også med å få Nedreaas foreviget med en statue eller byste i Bergen.
Saken var omtalt i Bergens Tidende 4. november, hvor Torill Wistner fra Nedreaas-selskapets arbeidsgruppe var intervjuet. Følg med i nyhetsbrevet for oppdateringer.

Torborg Nedreaas-selskapets arbeidsgruppe består av:

Kari Jegerstedt (f. 1963), utdannet litteraturviter, ansatt som førsteamanuensis i humanistisk kjønnsforskning ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning, Universitetet i Bergen, og medlem av forskergruppa
«Radikal filosofi og litteratur». Så langt tilbake som jeg kan huske har Torborg Nedreaas stått for meg som selve symbolet på en uredd, selvstendig og konsekvent radikal kvinne med en fascinerende livsstil og fantastisk
karisma. Hennes samlede verker, som kom ut i 1982, var den første større investeringen jeg gjorde til min egen boksamling. Seinere gjorde NRK-oppsetningen av Av måneskinn gror det ingenting med Anne Krigsvoll et uutslettelig inntrykk; da gata jeg bor i plutselig skiftet navn til Torborg Nedreaas gate, følte jeg at jeg var kommet hjem.

Per Arne Michelsen, (f. 1960), førsteamanuensis i norsk ved Høgskulen på Vestlandet, avdeling for lærerutdanning. Har publisert en rekke artikler om
norsk litteratur og litteraturdidaktikk og redigert ulike vitenskapelige antologier. Har også vært redaktør for Norsk litterær årbok (2011-2016, med Heming Gujord)  og er lærebokforfatter. Siste utgivelse: Litteraturdidaktikk
(2017, med Atle Skaftun). Jeg fikk opp interessen for Torborg Nedreaas allerede på videregående skole etter at norsklæreren kom til en time og
fortalte med begeistring om et arrangement han hadde vært på med en «fascinerende, storrøykende, gammel forfatter». Deretter leste vi novelleklassikeren Kruttrøyk. Mer skulle det ikke til.

Anemari Neple (f. 1980), førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Høgskulen i Volda, institutt for språk og litteratur. Har skrevet avhandlingen «Vi fortsetter forbi ordene». Erkjennelse og estetikk i Tor Ulvens forfatterskap (2016) og ellers publisert artikler i flere tidsskrift og antologier. Jeg oppdaget for alvor Torborg Nedreaas ved 100-årsjuileet i 2006, og skrev den gang en engasjert jubileumsartikkel i Studvest, hvor jeg blant annet intervjuet Per Arne Michelsen.

Grethe Fatima Syéd (f. 1968), frilans litteraturviter. Har gitt ut boken Olav Duun. Kunsten, døden og kjærlighetens dikter (2015). Torborg Nedreaas har surret i bakhodet mitt siden Kruttrøyk og Kall meg Linemor på videregående. Jeg leste Herdis-bøkene i voksen alder, men ble for alvor filleristet, sønderslagen og månebedotten først etter Av måneskinn gror det
ingenting rundt 2010. Jeg har undervist i Nedreaas på UiB, gitt ut artikkelen «Reflektert realisme. Torborg Nedreaas’ Av måneskinn gror det ingenting og Tomas Espedals selvfiksjon» (Edda 1/2016) og håper å få
gjøre mer.

Torill Elisabeth Wistner (f. 1950), pensjonert lærer, har lest Torborg Nedreaas fra tidlig ungdomstid og klarte aldri å legge bøkene fra meg. Jeg ble inspirert av engasjementet, sint av undertrykkingen og fikk tro på at det går an å gjøre noe. Mer kan man ikke ønske seg!

VISSTE DU AT…

Torborg Nedreaas debuterte som konsertpianist? Det skjedde i Skien 21/4-1929. Da var forfatteren enda ikke forfatter, men en 22 år ung kvinne som, slik hun selv har formulert det, på grunn av sitt «uartige levned var bortsatt til Porsgrunn for å komme på bedre tanker». På programmet sto Chopin, Palmgren og Mendelsohns Preludium i h-moll , et verk som også omtales i bøkene om Herdis. Konserten fikk ifølge Nedreaas selv strålende kritikk.

Les Nedreaas

I 2017 er det 70 år siden Torborg Nedreaas’ roman Av måneskinn gror det ingenting ble utgitt første gang. Aschehoug markerer jubileet med nyutgivelse i pocketformat, med omslag av Silvia Morán Kjølstad.

Torborg Nedreaas-selskapets logo er laget av Katarzyna Roman, katarzynarmn@gmail.com